13 de jul. 2009

L'urbanisme de Cabrera de Mar a debat


L’activitat urbanística de Cabrera de Mar genera polèmica política. Després de l’exposició pública del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, els veïns del poble han presentat més de 160 al·legacions, amb gairebé un miler de signatures darrera. No està gens malament en un poble de poc més de 4 200 habitants

En el primer acte públic de presentació del nou POUM, un nombrós grup d’ estudiants de l’assignatura de Projectes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (UPC) hi eren presents per, entre altres coses, contactar amb gent del poble. Tres d’aquests estudiants van venir a casa meva dies després i els vaig explicar amb detall les diferents iniciatives de l’equip de govern, així com la postura del grup del PSC que represento, i únic vot en contra en l’aprovació inicial.

El passat dia 3 de juliol, es van presentar al Centre Cívic del Pla de l’Avellà una selecció dels treballs fets per aquests estudiants. Van oferir-nos fer un regal excepcional tant als habitats de Cabrera de Mar com a les generacions futures. A l’acte van assistir nombrosos veïns, inclosos la majoria dels 11 regidors.

Com es digué en el resum de l’acte, el regal a Cabrera consistia en aportar una visió objectiva de gent de fora de Cabrera, sense interessos ni prejudicis. S’aportaren 10 visions d’equips d’alumnes que representaven una alenada d’aire fresc, amb idees molt innovadores que segons els seus professors, eren realitzables, ja que estaven recolzades per estudis econòmics, i de viabilitat.

Es van fer evidents temes importants:
1) La mobilitat
2) La connexió entre els diferents barris
3) La franja costanera i els seus possibles aprofitaments
4) L’espai agrícola
5) Possibles alternatives de creixement
6) La necessària inserció de solucions sostenibles
7) Creació de riquesa i llocs de treball
8) Importància de salvar i consevar les rieres, torrents, corriols i camins, etc

La generositat dels alumnes i professors de l’ETSAV provocà reaccions profundes en moltes de les persones presents. Aquest treballs es poden veure fins a finals d’aquest mes de juliol, al centre cívic on es va presentar.

També s’ha obert aquest blog per recollir les inquietuds urbanístiques i debatre-les: http://cabrerademarsostenible.blogspot.com/

La meva opinió i la del meu grup municipal és que hem de pensar en les generacions venideres i dejar-los un poble lliure d’excesos de totxanes i ciment, que segueixi la seva tradició agrícola de qualitat i respecti la seva riquesa natural i arqueològica.
Us encoratjo a seguir treballant per el futur del nostre poble, i us ofereixo el meu recolçament.

Pilar Ventura Py

Regidora del Grup Municipal PSC-PM

a Cabrera de Mar

4 comentaris:

Joan Escriu ha dit...

Em va semblar magnífica la presentació d'idees sobre el POUM de Cabrera de Mar, organitzat per la Regidora socialista Pilar Ventura, que es va celebrar dos divendres enrera al Pla de l'Avellà, a càrrec d'estudiants d'Arquitectura de la UPC. Va ser un èxit de convocatòria.

És evident que un acte així no és fruit de la improvització. Només pot ser resultat del treball continuat d'un equip de qualificades persones.

Fa temps que vinc observant com al voltant de Pilar Ventura s'ha aplegat un nutrit grup de veins, decidits a donar-li suport per a fer possible, a Cabrera de Mar, un model d'urbanisme molt diferent el que se'ns pretén imposar per l'Ajuntament, amb el document del nou POUM, que aquest va aprovar inicialment el 4 de desembre de 2008, amb el vot en contra de la regidora socialista. Vagi per ella la meva felicitació i el meu suport.
AMB PILAR VENTURA, CABRERA ES MOU!

Anònim ha dit...

Varen ser precisament els vostres colegues de ERC que van posar marxa el nefast pla urbanistic.......

Joan Escriu ha dit...

Responent el comentari anònim precedent:

No sé ben bé a quin pla urbanístic es refereix el comentari: el nou POUM?, la Modificació puntual del Pla General vigent al sector de "Can Carles"?, la Modificació puntual del Pla General vigent al sector de "Cal Conde"?

El nou POUM s'ha pretès tirar endavant sense un consens prou qualificat i sense cap mena de participació pública. La prova d'això són les 150 al·legacions presentades contra el document aprovat per l'Ajuntament el passat 4 de desembre, amb la única oposició de la regidora socialista Pilar Ventura.

Des de diferents sectors, i molt especialment des de la Plataforma d'Opinió Cívica de Cabrera (POCC), s'havia dit reiteradament que les coses no s'estaven fent com calia, i s'havia demanat al consistori que aturés "Can Carles" i "Cal Conde" per a trametre aquestes actuacions urbanístiques dintre del nou POUM que s'estava redactant. Aquesta petició només va ser escoltada, i defensada en solitari, per la regidora socialista Pilar Ventura.

La tossuderia de Ciu, GxC i ERC ("mantenella" i no "enmendalla") ha dut a l'Ajuntament a perdre davant el Suprem el contenciós contra el Pla de "Can Carles". Una derrota que estava cantada i que s'hauria pogut evitar.

Fruit de la mateixa tossuderia, l'actuació de "Cal Conde" porta el mateix camí que "Can Carles": Com a resultat de dues resolucions desfavorables de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona, el document urbanístic de "Cal Conde" s'ha hagut de rectificar dos cops i, per més inri, està en marxa un procés judicial per pressumptes irregularitats administratives. D'altra banda, s'han presentat diferents recursos de reposició contra aquesta abusiva actuació urbanística, que, si no són considerats, suposo que acabaran donant lloc als corresponents contenciosos.

Efectivament, com diu el comentari anònim, tot això és l'herència urbanística que ens ha deixat l'ex-alcalde Carles Rocabert, i bé que ho estan pagant, i que ho seguiran pagant en el futur si no rectifiquen, els seus companys d'ERC. Però, ostentant CiU i GxC el govern municipal, i per tant, tenint l'oportunitat d'arreglar aquest desgavell, en els dos primers anys de legislatura han fet just tot lo contrari: fer la pilota cada cop més grossa, amb l'ajut interessat d'ERC.

A mi em sembla que la única actitud coherent en el consitori de Cabrera de Mar ha estat la mantinguda per la regidora Pilar Ventura. Des del principi de legislatura, la regidora socialista ha mantingut una posició ferma i coherent, denunciant públicament els abusos urbanístics i demanant un canvi de direcció. I això ho ha hagut de fer en solitari, en una difícil tasca d'oposició contra la pressió del govern i del grup d'ERC. Suposo que és la seva actitud de fermesa i coherència la que li ha fet guanyar a la regidora socialista les simpaties i el suport dels veïns.

Sembla que CABRERA ES MOU i sens dubte tenim molt que agrair en aquest setit a la regidora Pilar Ventura. I això és just que ho reconeguem, fins i tot aquells que, com jo, no la vàrem votar en les darreres municipals.

Joan Escriu ha dit...

No entenc res de res. Tant a la Memòria del POUM, com a la Memòria social, s'estableix que a CAL CONDE només es podran construir 2.511 m2 de sostre per a usos residencials. Com és que al POUM aprovat inicialment per l'Ajuntament el 4-12-2008 es diu això i, en canvi, de forma absolutament contradictòria, segons la Modificació puntual del Pla General vigent de CAL CONDE aprovada definitivament pel mateix Ajuntament el 14 de maig de 2009, aquest pretén construir 9.451 m2 per a nous edificis, que, amb els 1.298 ja construïts, sumen 10.749 m2, és dir, 4 cops més del sostre màxim que estableix el nou POUM.

Tenen forma d'explicar això els responsables d'urbanisme de l'Ajuntament? En algun moment hauran de triar què volen. Tiraran enrera l'aprovació inicial del POUM? O bé, renunciaran a l'abusiva urbanització de l'espai protegit de Cal Conde?